Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 11.00 PLN

Morwa biała jest rośliną osiągającą 10 metrów wysokości, a jej owoce kształtem przypominają jeżyny. Są one jadalne, posiadają słodki i lekko mdły smak. Owoce wykorzystywane są w medycynie ludowej jako środek przeciwgorączkowy, moczopędny oraz pobudzający laktację. Z kolei liście morwy zaleca się diabetykom ponieważ wykazują działanie hipoglemiczne, czyli obniżają poziom glukozy we krwi. 

 

Liście morwy białej posiadają warte uwagi składniki. Mowa tu o: 


- tiaminie (B1) → wzmaga czynność acetylocholiny oraz przyśpiesza gojenie ran,

- ryboflawinie (B2) → warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i narządu wzroku,

- pirydoksyna (B6) → niezbędna w syntezie erytrocytów i obecna w syntezie protein,

- kwas nikotynowy (PP) → usprawnia funkcjonowanie mózgu,

- sterolach, kwasie fumarowym i palmitynowym.

 

Morwa doskonale też sprawdza się jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad i nalewek.

Kraj pochodzenia: Polska

Masa netto opakowania: 250g