Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 11.00 PLN

Wszystkie rodzaje śliwek mają podobne wartości odżywcze. Mogą różnić się zawartością kalorii (80-120 kcal w 100 gramach). Są źródłem witamin C, A, E, B6 i K. Zawierają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole i błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych śliwek nie powinno zabraknąć w zdrowej diecie. Zarówno suszone jak i świeże owoce są nieocenione.

 

Także jedzenie suszonych śliwek jest dla nas korzystne. Chociaż zawierają aż 360 kalorii w 100 gramach, pod wieloma względami są cenniejsze niż świeże owoce. Zawierają pięć razy więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika. Są też bogatym źródłem fosforu i żelaza. Mają działanie przeczyszczające, regulują pracę układu pokarmowego.

 

 

Mimo że suszone śliwki mają dużo kalorii, mogą być elementem.. diety odchudzającej. Powodują uczucie sytości, są więc doskonałym pomysłem na przekąskę. Poza tym przyspieszają metabolizm, przeczyszczają jelita, hamują wchłanianie cukru i cholesterolu.

 

Oprócz właściwości, które wpływają na stan naszego zdrowia, śliwki wpływają na urodę. Polecane są osobom zmagającym się z pękającymi naczynkami – dzięki zawartości witaminy K (reguluje procesy krzepnięcia krwi) i C (uszczelnia naczynia krwionośne).

 

Antyoksydanty opóźniają procesy starzenia się i powstawania zmarszczek. Ostatnio powstała formuła kremu opartego na wyciągu z pestek śliwki. Kwas oleinowy i linolowy, który zawiera taki wyciąg, nawilża skórę, intensywnie ją odżywia i natłuszcza.

 

 

 

 

 

 

Kraj pochodzenia: Polska