Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 11.00 PLN

Jaśminowy jest specjalną odmianą najwyższej jakości ryżu długoziarnistego pochodzącego ze wzgórz Tajlandii. Ma śnieżnobiały kolor i delikatny jaśminowy aromat. Dawniej był uprawiany specjalnie na królewskie stoły, dziś stanowi podstawę kuchni tajskiej. Idealny do potraw mięsnych, warzywnych i dań z ryżem na słodko.


Ryż jaśminowy jest szczególnie ceniony w społeczeństwie azjatyckim za jego zapach . Głównym źródłem jego smaku są unikalne właściwości gleby, a także wyjątkowe warunki klimatyczne tj (wysoka temperatura i wilgotność). W trakcie gotowania wydziela się delikatny zapach. Ryż jaśminowy, znany też jako Hom Mali, ma kształtne, długie, białe ziarna.

  • Pochodzenie: m.in. Tajlandia i Wietnam
  • Smak i zapach: jaśminowy aromat i delikatny, orzechowy smak
  • Gotowanie: 8 minut, po ugotowaniu jest odrobinę klejący
  • Potrawy: tajskie curry; dobrze komponuje się też z pikantnymi potrawami