Realizacja zamówienia: 24 godzin
Wysyłka od: 11.00 PLN

Kurkuma to przyprawa, której właściwości od dawna wykorzystuje się w zarówno w kuchni, jak i tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Kurkuma znalazła zastosowanie m.in. w łagodzeniu bólu miesiączkowego, dolegliwościach żołądkowych i leczeniu trudno gojących się ran i blizn. Wszystko głównie dzięki związkowi o nazwie kurkumina - polifenolowi o wielu właściwościach leczniczych.

Kurkuma to pochodząca z Indii przyprawa, która otrzymywana jest z korzenia podobnej do imbiru rośliny zwanej ostryżem. Właściwości kurkumy docenia się przede wszystkim w kuchni azjatyckiej. To właśnie kurkuma (a konkretnie jeden z jej składników - kurkumina) nadaje charakterystyczny, żółtopomarańczowy kolor potrawom curry.Zastosowanie kurkumy w barwieniu produktów spożywczych sięga 600 r. p.n.e. W 700 r. n.e. przyprawa ta dotarła do Chin. Z zapisków uzdrawiaczy hinduskich i chińskich można się dowiedzieć o wielu dobroczynnych działaniach kurkumy. Była ona stosowana w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych, chorób układu oddechowego, chorób pasożytniczych, niedrożności wątroby, wrzodów oraz stanów zapalnych. Obecnie właściwości kurkumy badają naukowcy, którzy przekonują, że ma ona znacznie szersze działanie.

Kurkuma wspomaga pracę mózgu. Może zapobiec alzheimerowi

Kurkuma może przyspieszać procesy naprawcze w ludzkim mózgu, przekonywali w 2014 roku niemieccy naukowcy z Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich na łamach pisma "Stem Cell Research and Therapy". Wszystko za sprawą zawartości tumeronu - związku, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu oraz może wspomóc naprawę mózgu po chorobie lub urazie. Naukowcy przypuszczają, że w przyszłości tumeron będzie można wykorzystać w leczeniu choroby Alzheimera czy udaru mózgu.